FAQ
Er du usikker på hvilken vei filteret ditt skal sitte eller hvilket filter du skal velge?
Her er en oversikt over de oftest stilte spørsmål – og svarene på dem.
Har du spørsmål som du ikke kan finne svar på her, kan du alltid kontakte Kundeservice.
Filterbytte
Jeg ved ikke hvilket anlegg jeg har eller hvilket filter jeg har bruk for.
For å finne ut av hvilket anlegg du har eller hvilket filter du har bruk for, gjør du følgende:
Finn anlegget ditt. Det er som regel montert på loftet, i kjelleren eller på vaskerommet.
Finn ut av når anlegget er produsert. Det står som oftest årstall, produsentnavn og modell på anlegget.
Finn produsentnavn på det lille betjeningspanelet (Sitter ofte på kjøkkenet eller i vaskerommet)
Mål filtrene dine for å finne den riktige størrelsen. På den måten er du helt sikker før du bestiller. Målene produktene våres står på hjemmesiden.
Beslutt deg for hvilken filtertype du skal ha. Se filtertyper nedenfor.
Finn ut av hvor mange filtre du trenger til anlegget ditt.
Hvis du vet hvilket anlegg du har og hvilken modell det er, så kan du også finne filteret ditt på filterguiden i nettbutikken.
Læs mere om de forskjellige filtertypene her:
Standardfilter
Pollenfilter
SafeAir
Kullfilter (fjerner dårligt lukt)
Kan jeg selv bytte filter?
Ja. Ventilasjonsanlegg er laget sånn at mann selv kan bytte filter, enkelt og greit.
Hvis du er usikker på hvordan du skal gjøre det, så viser vi deg det på noen av instruksjonsvideoene våres. Videoene kan du se på våres YouTube-kanal her.
Er du fortsatt usikker så kan du finne mere informasjon i manualen, eller kontakte Kundeservice for hjelp.
Hvor er ventilasjonsanlegget mitt?
Hvis du ikke vet hvor ventilasjonsanlegget ditt sitter montert, kan du se etter det disse tre stedene:
- Loftet
- Vaskerom/teknikk rom (oftest i et kosteskap).
- Skjult loft i leilighetens entré.
Hvis du fortsatt ikke finner det, kan du prøve å følge rørføringen i boligen din. Den vil som regel lede deg til ventilasjonsanlegget.
Hvilken vei skal filteret sitte?
På Pollen- og SafeAir filtrene våres er det en pil. Pilen skal peke inn mot kryssveksleren.
Et Standardfilter må alltid sitte med den blå siden opp og den hvite siden inn mot kryssveksleren.
Et Ecoblue filter er et Standardfilter, som også må sitte med den blå siden opp og den hvite siden inn mot kryssveksleren.
På våres YouTube-kanal ligger det noen videoer som viser filterbytte med noen av de mest alminnelige filtre. Der kan du også se hvilken vei filteret skal sitte.
Hvis du har flere spørsmål kan du alltid kontakte filterekspertene våres.
Jeg har fått to forskjellige filtre – hvordan skal de monteres i anlegget?
Hvis du har kjøpt et andet filter enn et Standardfiltersett, må den fineste filtrering sitte på frisklufts forsyningen – dvs. på den siden hvor luften kommer inn utenfra og blir blåst inn i boligen.
Standardfilteret må sitte på den siden hvor luften bliver blåst ut av boligen.
Her kommer et lite tips til hvordan du finner ut av hvilken side som er inngående luft og hvilken side som er utgående luft. Om vinteren er filteret til den inngående luften kald, mens filteret til den utgående luften er varm.
Om sommeren kan det sitte blader og insekter på filteret til den inngående luften, mens på filteret til den utgående luften vil det sitte støv.
Vi har laget noen videoer som viser deg hvordan du bytter filter i noen av våres mest alminnelige anlegg. De kan du se her.
Du kan også alltid kontakte våres Kundeservice, som er klar til å hjelpe deg.
Hvorfor er det to filtre i anlegget mitt?
Til et filterbytte må du alltid ha to filtre. Et til innsugningen og et til utsugningen. Hvis du ønsker en bedre filtrering av de partiklene som kommer inn, anbefaler vi at du enten monterer et Pollenfilter eller et SafeAir filter i innsugningssiden på ventilasjonsanlegget ditt.
På utsugningsiden trenger du kun å montere et Standardfilter, da det primære formål med dette filteret er å holde anlegget ditt fritt for støv og skitt som suges ut av boligen.
Bestilling
Kan jeg få en bedre pris?
Vi har ofte tilbud og gode rabattordninger hos Filterhuset. Du kan alltid holde øye med eventuelle tilbud på hjemmesiden våres eller på Facebook. Du kan med fordel abonnere på våres nyhetsbrev. Her annonseres alle tilbud, og du kan også lese spennende blogginnlegg om luftforurensning, partikler m.m. (Du kan se våres personvern her)
Har dere en huseierforening eller et boligselskap så kontakt Kundeservice for å få et godt tilbud og eventuelt en mengderabatt.
Kan vi få rabatt hvis vi er flere?
Vi har ofte tilbud og gode rabattordninger. Dere kan også få mengderabatt på noen av våres produkter. Hvis du abonnerer på våres nyhetsbrev kan du følge med på de gode tilbudene der.
Hvis dere er et boligselskap, et borettslag eller en huseierforening, så kan dere kontakte våres filtereksperter hos Danfilter, som står klar til å komme med et godt tilbud som passer til deres behov.
Når har dere tilbud?
Vi har ofte gode tilbud i Filterhusets nettbutikk. For å få beskjed om gode tilbud og kampagner, kan det være en god ide for deg å abonnere på nyhetsbrevet våres via rabatkode-siden. I nyhetsbrevet får du info om generelle tilbud, men også personlige tilbud.
Følg oss også på Facebook hvor de fleste kampagnene også blir lagt ut.
Returnering/reklamasjon
Filteret passer ikke i anlegget mitt. Kan jeg bytte det?
Vi har sørget for at du problemfritt kan returnere dine ubrukte filtre. Hos oss har vi alltid:
- 30 dagers returrett.
- To års ombytningsgaranti.
Kjøp Filterhuset Returpakke
Her kan du bestille returfrakt til Filterhuset.no. Du kan returnere varer som du har kjøpt hos oss ved å bestille returseddel og frakt på denne siden.
Betaling av returfrakt
Vi har gjort det enkelt og billig å returnere varer til Filterhuset. Prisen for returpakken motregnes i fordringen din når vi refunderer betalingen.
Ved å fullføre denne bestillingen godtar du å betale fraktkostnaden.
Velger du å returnere en pakke og ikke bruke vår returportal, må du sende en e-post med informasjon om at en pakke er på vei tilbake til oss. Du må sende e-posten til info@filterhuset.no, husk også å inkludere sporingslenke for returpakken.
Her får du fraktseddelen din
Når forsendelsesordren er fullført, kan du hente returseddelen og pakkelappen på kvitteringssiden. Returseddelen og din kjøpte pakkelapp vil også bli sendt til din E-postadresse.
Din returpakke
Når vi har mottatt returpakken din, vil vår kundeservice behandle returneringen så snart som mulig. Hvis din returnering oppfyller vilkårene for retur, refunderer vi betalingen (minus 95,- NOK for returfrakten). Tilbakebetalingen går til det betalingskort du brukte ved betaling av ordren. Det er IKKE mulig å få refusjon til andre kontoer eller betalingsmidler.
Merk: Det kan ta 3-5 virkedager fra vi mottar pakken før returen din er behandlet. Du vil selvfølgelig alltid få beskjed på E-post når betalingen er refundert.
For å få utdypet disse punktene kan du gå inn å lese handelsbetingelsene våres.
Hvis du er i tvil, kan du alltid kontakte os her.
Valg av filter
Er deres filtre like gode som de originale filtrene?
Ja! Vi produserer og utvikler selv filtrene våres i Danmark. Her sikrer vi oss at filtrene lages med de beste materialene samtidig med at vi konstant utvikler nye og bedre filtre.
Det filter som anlegget ditt er født med ligger i den groveste filterklasse og lever kun akkurat opp til kravene for filtre. Ønsker du et sunt og rent inneklima til deg og din familie, anbefaler vi at du bytter til et bedre filter i en finere filterklasse.
Vi har følgende filterklasser med en bedre filtrering:
Til et filterbytte må du alltid ha to filtre. Et til innsugningen og et til utsugningen. Hvis du ønsker en bedre filtrering, anbefaler vi at du enten monterer et Pollenfilter eller et SafeAir filter i innsugningssiden på ventilasjonsanlegget ditt.
På utsugningsiden trenger du kun å montere et Standardfilter, da det primære formål med dette filteret er å holde anlegget ditt fritt for støv og skitt.
Vi har utarbeidet et blogginnlegg som forklarer hva de forskjellige filterklassene betyr for dit inneklima. Læs mere her.
Trenger jeg et bedre filter?
Vi anbefaler alltid at du bruker et filter i en av de fineste filterklassene på innsugningssiden. Disse filtrene er nemlig de beste til å filtrere skadelige mikropartikler vekk og ikke kun støv. Et bedre filter gir deg et bedre og sunnere inneklima, som er viktig for helsa og bra for deg og din familie.
Vi anbefaler også at du bruker et finere filter hvis du, eller en i hjemmet har allergi. Et finere filter kan for eksempel filtrere vekk pollenstøv. Ved allergi kan du enten velge våres Pollenfilter (filterklasse F7) eller våres SafeAir filter (filterklasse F9) som har en ennå finere filtrering.
Hva er forskjellen på et SafeAir filter og et SafeAir Plus filter?
SafeAir filteret ligger i filterklassen F9. Det er altså det fineste filteret på markedet.
Den eneste forskjell på et SafeAir filter og et SafeAir Plus filter, er at SafeAir Plus filteret også fjerner dårlig lukt via et Kullfilter.
SafeAir Plus filteret kommer enten med et separat Kullfilter som du setter under SafeAir filteret i ventilasjonsanlegget, eller som et SafeAir filter hvor Kullfilteret er montert på forhånd.
Hvor farlig er os fra vedovnen for deg og din familie?
Når høsten for alvor kommer inn på oss, blir det tent opp i vedovnene rundt omkring. Fyringssesongen begynner og vedovnen blir sentrum for koselige stunder, samtidig med at den gir en god varme i hjemmet.
Men hvor farlig er egentlig osen fra vedovnen?
Osen fra vedovnen forurenser faktisk hjemmene i boligområdene like mye som de mest trafikkerte veiene i de største byene i landet. Os fra vedovnene er derfor et generelt problem som berører os alle sammen.
Osens skadelige mikropartikler kan trenge ned i lungene, gå over i blodbanene og forårsake sykdommer som lungekreft, hjerte-kar-sykdommer og luftveislidelser som astma og betennelse i den del av lungene som heter bronkiene (kronisk bronkitt).
På våres vitensblogg gir vi råd og veiledning om hvordan du oppnår det beste, mest optimale og sunneste inneklima. Vi gir også råd og veiledning om hvilke forholdsregler du bør ta i forbindelse med fyring i vedovnen din – eller hvis naboen din fyrer.
Hva er et pollenfilter?
Et Pollenfilter er i virkeligheten ”bare” et bedre og finere filter. Pollenpartiklene er mindre, og blir ikke fanget opp av et Standardfilter. Derfor kaldes de finere filtrene populært for et ”Pollenfilter”.
I virkeligheten skulle vi bare kalde dem grovfilter og finfilter.
Alle filtre testes i henhold til en EN/ISO-standard for partikkelfiltrering. Et Standardfilter er et "grovfilter klasse 4", mens et Pollenfilter er et "finfilter klasse 7" – forkortet G4 og F7.
Et F7 finfilter oppfanger langt flere av de små skadelige partiklene i luften omkring oss. Ikke kun pollen, men også trafikkforurensing, os fra vedovn, støv og andre urenheter. Vil du ha renere luft i hjemmet og sikre deg og din familie et bedre og sunnere inneklima, så bør du alltid velge et Pollenfilter på innsugningen i anlegget ditt.
Et Pollenfilter har litt mere mostand i luftstrømmen. Derfor har det også et større overflateareal enn et Standardfilter. På den måten kompenserer vi for mostanden ved å øke overflatearealet.
I de fleste moderne ventilasjonsanleggene kan du montere Pollenfilter i friskluft-/innsugningssiden.
Plages du av os fra vedovnen eller fra naboens pipe, så kan du med fordel bruke våres kombinasjon av Pollenfilter og aktiv kul (våres Kullfilter). Dette filteret fjerner både de skadelige partiklene og den dårlige lukten.
Hos Filterhuset har vi også utviklet SafeAir som er et bedre filter med en finere filtrering. SafeAir filteret våres ligger i filterklassen F9 og kan derfor filtrere ennå flere sunnhetsskadelige partikler vekk fra hjemmet ditt.
Vedlikeholdelse
Kan jeg støvsuge filteret mitt?
Vi anbefaler ikke at du støvsuger filteret ditt. Støvsuger du filteret så fjerner du deler og fibrer fra filteret. Utover dette blir filteret aldri helt rent ved støvsuging. Støvsuging fjerner ikke støvet i dybden men flytter bare støvet fra den støvete siden og over til den rene siden, også får du en dårligere filterkvalitet.
Hos Filterhuset anbefaler vi at du regelmessig inspiserer filteret ditt og bytter det etter behov.
Les mere her om når og hvor ofte du bør bytte filter.
Kan jeg vaske filteret mitt?
Nei. Hvis du vasker filteret ditt, ødelegger du filterstrukturen i filteret. Kombinasjonen av vann og støv legger en «gjørmete» masse på filteret. Hvis du vil være sikker på at filteret ditt virker som det skal og lever opp til kravspesifikasjonen, bør du bytte filteret etter behov.
Les mere her om når og hvor ofte du bør bytte filter.
Hvor ofte må jeg bytte filter?
Det er vanskelig å sette et eksakt tal på hvor lenge et filter holder, og når det må byttes.
Teoretisk holder et filter evig hvis luften er 100% ren, men det er den dessverre ikke.
Filtrets holdbarhet kommer an på hvor mye støv som må filtreres vekk. Har du et fint filter tar det flere partikler enn et grovt filter, og holder lengere enn et grovt filter.
Støvmengden i luften rundt en bolig kan variere. Derfor er det viktig at du inspiserer filteret ditt regelmessig og bytter det etter behov.
Anleggsprodusentene anbefaler som regel at du inspiserer filteret ditt hver 3. måned. Våres erfaring sier at et Standardfilter, ved normal bruk, har en holdbarhet på 3-6 måneder.
Hvis du ser på den rene siden av filteret så kan du med det samme se om filteret må byttes. Hvis filtermediet er misfarget av støv, og filteret er mettet med støv, må det byttes.
Er renluftsiden på filteret ren og hvit, kan du fortsette å bruke det.
Les mere her om tegn på at filteret må byttes.
Ventilasjon
Tegn på at ventilasjonsanlegget ditt ikke virker som det skal
- Hvis filteralarmen på betjeningspanelet blinker så er det på tide å inspisere filteret ditt.
- Hvis det kommer kondens på vinduene så er det et tegn på at ventilasjonsanlegget ditt ikke virker optimalt, eller at filtrene dine er tette.
- Hvis anlegget ditt støyer eller vibrerer mere end normalt, er det også et tegn på at anlegget ikke virker optimalt. En løsningsmulighet på dette kan være å bytte filter.
Det er viktig at du holder øye med om filteret ditt må byttes. Et mettet filter kan føre til at ventilasjonssystemet ikke virker optimalt. Du kan læse mere om å bytte filter her.
Hvis ventilasjonsanlegget ditt fortsatt ikke virker optimalt bør du kontakte en profesjonell som har kjennskap til ventilasjonsanlegget ditt.
Det er en ring med støv på veggen rundt innblåsingsrørene. Må jeg bytte filter?
Ja. Hvis det er en ring med støv rundt innblåsingsrørene, kan det være et tegn på at filteret ditt må byttes.
Vi anbefaler at du inspiserer anlegget ditt en gang hver tredje måned for å undersøke filtrenes kvalitet. Du kan velge å fortsette med et Standardfilter, men du kan også, ifb. et filterbytte oppgradere til et SafeAir filter eller et Pollenfilter. Disse er finere filtre som gir et bedre og renere inneklima.