Filtertyper

Hvilken filtertype skal jeg velge?

Det er faktisk ikke helt uten betydning hvilket filter du monterer i ventilasjonsanlegget ditt. Fra fabrikkens side er det som standard montert et Standardfilter, men det betyr ikke at du må fortsette med å bruk det.

Filtertyper

Filteret i ventilasjonsanlegget dit beskytter deg og din familie mot helseskadelige partikler. De forskjellige filtertypene filtrerer forskjellige størrelser partikler vekk.

Mange av dem vi snakker med har aldri hørt om partikkelstørrelser eller partikkelforurensning, men det kan ha store konsekvenser for din og din families helse hvis inneklimaet i boligen er dårligt eller forurenset.

Standardfilter

 • Fjerner støv og skitt
 • Kan monteres på inn- og utsugning
 • G4 filterklasse
 • PM: 10

Pollenfilter

 • Forminsker allergigener
 • Montering på innsugningen
 • F7 filterklasse
 • PM: 2,5

SafeAir filter

 • Fjerner skadelige partikler
 • Montering på innsugningen
 • F9 filterklasse
 • PM: 1,0

Kulfilter

 • Fjerner dårlig lukt
 • Ingen partikkelfiltrering
 • Monteres på innsugning med partikkelfilter

Veien til det riktige filteret 

1. ANLEGG

Det første som er viktig å vite er hvem som har produsert ventilasjonsanlegget ditt. Det står typisk på en logo el. på anlegget.

2. ANLEGGSMODEL

Det nester er hvilken modell ventilasjonsanlegget ditt er. Det står typisk på et informasjons klistremerke el.

3. FILTERTYPE

Nå skal du beslutte deg for hvilket filter du vil ha i anlegget ditt. Les mere om hvilket filter som passer best til deg, og hva forskjellen er på de forskjellige filtrene her.

Kort om filterløsninger

Når man snakker om filtre, så er det noen ting man skal tenke over. Er det noen bestemte forhold du skal ta høyde for? Det kan f.eks. være at en i hjemmet er overfølsom over for støv eller har allergi. Eller kanskje du bor i et område hvor luften ikke lukter så godt. Du kan finne de forskjellige filtrene her i nettbutikken.

Du kan også finne frem til hvilket filter du skal ha via filterguiden vår.

Filtermatter og panelluftfiltre

Filtermatter
- er for deg som har en gjenbrukbar ramme av plast eller metall og kun bytter selve filteret som sitter i rammen. Som utgangspunkt er det kun Standardfiltre som tilbys som filtermåtter. Hvis du ønsker å filtrere mer enn bare støv (for eksempel pollen- og mikropartikler), krever det at det finnes panelfiltre for ditt anlegg.

Panelfiltre
- er filtre med en fast ramme, hvor du hver gang bytter hele filteret med rammen. Rammen kan være av papp, fiberplast/filtermateriale eller hard plast. Panelfiltre finnes både som Standard-, Pollen- og SafeAir filtre. Avhengig av hvilket anlegg du har, er det forskjell på om det i det hele tatt er plass til et panelfilter - samt om anlegget er konstruert for de forskjellige filterklassene, og om de derfor er tilgjengelige for din modell.

Standardfiltre til anlegget ditt

De fleste av de filtrene vi selger på Filterhuset.dk kommer i rammer som passer til en spesifikk anleggsprodusent og -modell. På noen av modellene kan du bytte kun filteret, og bruke den samme rammen. Når du kjøper et Universalfilter, får du et filter som er produsert og tilpasset til det ventilasjonsanlegget du har. Ved et filterbytte trenger du to filtermatter.   
I nettbutikken finner du filtre i forskjellige klassifiseringer. De mest normale kategoriene innenfor klassifiseringene er: G, M og F - henholdsvis grov, mellom og fin. Et G4 grovfilter fjerner effektivt støvpartikler, og blir brukt i de fleste bygninger og husstander. 
I større ventilasjonsanlegg til f.eks. boligblokker er et filter ikke alltid nok. Posefiltre er flere filtre ved siden av hverandre som kan fås i de forskjellige klassifiseringene. Da de primært henvender seg til større bygninger, er det sjeldent et godt kjøp til privatkunder. 

Filtre mot plager utenfra

Utover de normale filtrene som siter i de fleste ventilasjonsanlegg, kan du supplere med våre litt mer spesielle filtre. Hvis du f.eks. er plaget av lukt fra omgivelsene utenfor (f.eks. os fra vedovn eller trafikkforurensning), kan et Kullfilter være et godt valg. Her absorberer det aktive kullet i filtret de forurensende stoffene i luften. På den måten får du renere luft inn i huset når den har vært igjennom kullfilteret. 
Alt etter anleggsprodusent og -modell, kan Kullfiltrene monteres direkte i anlegget, eller i en ekstern boks. 
Er du plaget av pollenallergi, så kan et Pollenfilter være til stor hjelp.  Pollenfilteret gjør at irritasjonene i luften, som normalt settet pollenallergien i gang, ikke vil være til stede i så stor grad som før. 
For å klare så fin en filtrering er det filtre i klassifiseringen F7 du må ha. Disse filtrene finnes i de ovenstående kategoriene. Du kan også finne Pollenfiltre til anlegget ditt hvis du har produsentnavn og -modell.

Prosjekt – Ennå bedre inneklima

Vår nyeste utvikling innenfor filtre, er SafeAir filteret. Dette filteret har vi utviklet og testet i samarbeide med Teknologisk Institutt i Århus, med det formål å kunne sikre deg og din familie det sunneste og reneste inneklima. Luften omkring boligene våre er ofte ikke så ren som vi tror. Vedovner, trafikkerte veier, industri og havne med gods og fergetrafikk er noen av de verste forurensningskildene vi har. SafeAir filteret vårt kan fjerne opp til 63% av de helseskadelige mikropartiklene fra disse forurensningskildene.
Så gjør deg selv den tjenesten og kjøp et finere filter til ventilasjonsanlegget ditt i dag.