Brændeovn

Vet du at røken fra din egen vedovn forurenser både inne og ute

Vet du at røken fra din egen vedovn forurenser både inne og ute

Partikkelforurensning fra vedovnene våre er en av de helt store syndere. I den kalde tiden er det alltid hyggelig å fyre opp og nyte varmen. Derfor er det viktig at du er oppmerksom på at din egen vedovn også kan være en risiko for familien din. 

Når du fyrer opp i vedovnen, blir luften i huset ditt forringet på flere områder. Ovnen tar oksygenet fra luften samtidig med at den avgir store mengder Co2. Partikler frigis ved enhver forbrenning, så ovnen forurenser dessverre også luften i boligen din.

Vær oppmerksom på røken fra vedovnen din

Har du et ventilasjonsanlegg, er du heldig. Du får byttet luften i boligen, og det tilføres nytt oksygen og Co2 fjernes. Du må være oppmerksom på at røken fra pipa gir en kraftig forhøyet partikkelkonsentrasjon i umiddelbar nærhet av pipa. På de fleste Ventilasjonsanleggene sitter friskluftinntaket på taket eller på gavlen av huset. Vær derfor ekstra oppmerksom på at røken fra vedovnen kan blive sugd inn i friskluftinntaket og dermed forurense inneklimaet.

Et bedre filter = en bedre helse

 

Et standard filter blir oftest valgt kun fordi det er billig. Det er designet til å filtrere de grove støv partiklene, og har til formål å holde vareveksleren ren for husholdningsstøv. Filterhuset anbefaler at du forholder deg kritisk til kvaliteten av luften omkring boligen din. Er du i risiko, bør et partikkelfilter i høy kvalitet alltid overveies. Har du vedovn og ventilasjonsanlegg, bør du som minimum alltid ha et  Pollenfilter eller et SafeAir filter. Vindretningen og værforhold skifter, så du kan aldri være sikker på om du får frisk luft inn eller om du kun sirkulere forurenset luft.

SafeAir filtrene er designet til å forhindre partikkelforurensning. SafeAir Plus fjerne både partikler og luktplager via aktivt kull.

 

Skrevet af: Michelle, Filterhuset

Leser neste

Få et sunt inneklima på barnerommet
Hva er radon, og hvordan trenger det inn i din bolig?