Indeklima

Inneklimaet og din søvn

Inneklimaet og din søvn
De fleste av oss er vel enige om at sommeren er deilig. Vi får varme og lange dager, og kan være mer utenfor. Men sommeren kommer også med hetebølger og tropenetter som kan gi urolige netter. Opplever du søvnendringer om sommeren, så er du ikke alene. Et dårligt inneklima kan også påvirke søvnen. Mange er plaget av de varme nettene, som enten forstyrrer eller ødelegger nattesøvnen. 

Det er mange forskjellige måter du kan redde nattesøvnen på. De mest alminnelige er: 

  • Sørg for frisk og kjølig luft i soverommet 
  • Hold sollyset vekk fra soverommet om dagen  
  • Drikk kalt vann før du legger deg 
Sørg for frisk og kjølig luft i soverommet

Frisk luft i huset er alltid viktig, og især i sommerperiodene før sengetid er det en god idé å senke temperaturen i soverommet med frisk luft. Vent til solen har gått ned, ellers får du bare mer sol og varme inn i rommet. 

Har du et ventilasjonsanlegg, kan det både fjerne de skadelige partiklene fra luften samtidig med at det kan senke temperaturen i rommet. Da behøver du ikke bekymre deg om at du slipper skadelige partikler inn gjennom det åpne vindu, og du kan sove trygt i et kjølig rom. 

Hold sollyset vekk fra soverommet om dagen

Holder du sollyset vekk fra soverommet om dagen, vil rommet være noenlunde kjølig når du skal sove. Det kan også være en god idé å investere i mørklegningsgardiner som kan holde rommet mørkt de lange sommernettene. 

På den måten holder du sollyset vekk om dagen, og får et mørkt rom hele natten. 

Drikk kalt vann før du legger deg

For å unngå dehydrering er det viktig at du får nok væske i sommervarmen. Hvis du drikker nok kalt vann før du legger deg, kan det hjelpe til med å holde kroppen kjølig om natten.


Får vi for lite søvn om sommeren?

Ekspertene mener at vi må venne oss til å sove mindre i sommerperiodene. Dette skal vi prøve å ikke bli stresset av. Hvis vi først ligger og snur oss rundt pga. varmen, og senere fordi vi tenker at vi ikke får nok søvn. Da kan vi på problemer med å få hverdagen til å fungere om sommeren. De lange lyse nettene gjør bare at vi ikke trenger like mye søvn, ettersom hjernen aktiveres av lyset.

Hva kan ventilasjon gjøre for søvnen? 

For å oppnå et sunt og rent inneklima, er det viktig at vi hele tiden har frisk luft i boligen vår. Om sommeren risikerer vi nemlig å få alt annet enn frisk luft inn i boligen. Mengden av pollen og støy som kommer inn gjennom vinduene, kan være høy og hjelper ikke noe særlig på nattesøvnen vår. Og heller ikke hvis vi er nødt til å ha vinduene åpne for ikke å få det for varmt. 

Er du så heldig at du har et ventilasjonsanlegg i boligen din, så kan du slippe for støy, pollen og eventuelt fukt som kan komme ifb. det skiftende sommerværet. 
De fleste ventilasjonsanleggene har dessuten den fordel at de både kan varme og kjøle. Mange anlegg kan senke temperaturen med opp til 8 grader i forhold til utetemperaturen. Så får du både en kjøligere og roligere søvn. 
Ventilasjonsanlegget sikrer en stabil temperatur som er viktig for inneklimaet, samtidig med at det også sikrer at luften alltid er frisk og ren. 
 
Er du i tillegg til søvnbesværet om sommeren også plaget av pollenallergi, kan åpne vinduer også forstyrre søvnen. Hvis du bytter filtrene i ventilasjonsanlegget ditt til finfiltre som f.eks. Pollenfilteret, kan du forbedre din søvn med et inneklima uten pollen, samtidig med at du senker innetemperaturen.

Skrevet af: Asta, Filterhuset


Kilder:

Dr.dk
nyhederne.tv2.dk

 

 

Leser neste

Hva er radon, og hvordan trenger det inn i din bolig?
Radonsikring og hvorfor et ventilasjonsanlegg kan bli din venn