Dit helbred

Få et sunt inneklima i boligen din

Få et sunt inneklima i boligen din
Et sunt og godt inneklima er viktig for helsen, og heldigvis er det mange ting vi selv kan gjøre for å forbedre inneklimaet i hjemmene våre. De fleste vet at vi må lufte minst en gang om dagen, men hva nå hvis luften utenfor ikke er bedre enn luften innenfor? Det er de færreste, som prioriterer eller vet hvordan mann forbedrer inneklimaet – derfor gir vi deg her fire råd om hvordan du forbedrer inneklimaet. 

Bytt filter og vask ventilasjonsanlegget

Filterhuset anbefaler at du inspiserer filteret hver 3. måned og bytter det hver 6. måned. For å få det optimale ut av ventilasjonsanlegget, er viktig å bytte filteret og vaske ventilasjonsanlegget. Hvis du ikke bytter filteret regelmessig, filtrerer det ikke vekk de skadelige partiklene. 
 
Når filteret skal byttes, så velger de fleste det samme filteret som allerede sitter i ventilasjonsanlegget. Det kan faktisk være en god idé å undersøke om du har behov for et filter som f.eks. filtrerer flere skadelige partikler vekk, eller fjerne luktplager. 
 
Er du usikker på hvilket filter som er det riktige for deg, eller vil du vite om muligheten for å oppgradere dit nåværende filter? – Så kontakt kundeservice på e-post: info@filterhuset.no eller tlf.: 2396 7386

Røyk ikke innenfor

Aktivt røyking i er en av de verste synderne for inneklimaet. Røyking påvirker inneklimaet i så stor grad at vask og ventilasjon ikke har den optimale effekten. Filterhuset anbefaler at røyking foregår utenfor. 


Vask ofte, og bruk de riktige rengjøringsmidlene

Hvis du vil ha et sunt inneklima, er det viktig at du vasker ofte. Husk å tørke støv på alle overflatene – jo lengere tid støv ligger, jo verre bliver det. Filterhuset anbefaler også at du støvsuger minst en gang om uken. Det er dessuten viktig å ta en grundig hovedrengjøring minst en gang om året. 

Det er også viktig å overveie hvilke rengjøringsartikler du bruker. Vi anbefaler at du alltid bruker rengjøringsmidler med sunnhetsmerke, uten unødvendige stoffer og parfyme. 

Luft, og tørk ikke klær inne i boligen 

Damp og kjølige eller våte overflater er noe av det verste for inneklimaet. Fukten kan i verste fall føre til muggsopp. 
 
Derfor anbefaler vi at du henger vasketøyet opp utenfor. Hvis det ikke er en mulighet kan et alternativt være å la det stå på badet med stengt dør. 
Utover dette er det viktig å lufte ut etter du har vært i dusjen eller badekaret, og generelt huske å ha gjennomtrekk flere ganger om dagen i minimum fem minutter. 
 
Et godt råd er å lufte om morgenen og om ettermiddagen, når familien kommer hjem. 
 
Mange tror feilaktig at det er en god idé å stenge døren til de rommene som ikke blir brukt, så mann ikke «kaster bort» varmen. Dette er en dårlig idé, ettersom kalde overflater i kombinasjon med fukt blir til kondens, som i verste fall kan utvikle sig til muggsopp. 

 

Skrevet af: Marie, Filterhuset

 

Kilder:
videnskab.dk

 

 

 

Leser neste

Hva er partikkelforurensning og hvordan påvirker det helsen?